Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi (ANAS) ile TÜBİTAK arasında imzalanan ortak program kapsamında gerçekleştirilen bir araştırma sonucunda, pirincin hidrolizi esasına dayalı olarak elde edilen katyonik EQRPR peptidinin kullanım imkanı kanser ve COVID-19 enfeksiyonuna karşı mücadelede kepek proteini ve etki mekanizmaları incelenmiştir.
Araştırma; Ulusal Onkoloji Merkezi müdürü Jamil Aliyev, Biyofizik Enstitüsü Müdürü Oktay Gasimov, Bakü Devlet Üniversitesi'nden Prof. Niftali Gojayev ve Türkiye'den İKÜ Fizik Bölümü'nden Profesör Sevim Akyüz'ün liderliğinde gerçekleşmektedir.
Son zamanlarda, virüslere ve kansere karşı mücadelede antiviral ve anti-kanser peptitler üzerinde kapsamlı araştırmalar yapılmıştır. Biyoaktif peptitler insan vücudu için toksik değildir; ayrıca çok etkili anti-viral ve anti-kanser özelliklerine sahiptirler.
Uzmanlara göre, peptit bir dizi önemli integrine bağlanabilir. Hem SARS-CoV-2 virüsü enfeksiyonu hem de kansere karşı mücadelede yaygın olarak kullanılabilir.
Bu araştırma akciğer kanseri hücrelerinde yapılan ön çalışmalar, EQRPR peptidinin hücre zarı ile etkileşime girdiğini göstermiştir.
Projenin önemli sonuçları, uluslararası Journal of Molecular Graphics and Modelling Dergisi'nde yayınlandı (Pirinç kepeğinden elde edilen katyonik pentapeptit Glu-Gln-Arg-Pro-Arg'ın anti-kanser ve anti-COVID-19 özelliklerinin değerlendirilmesi & Protein ve moleküler yerleştirme yoluyla d-izomer analogları).
Önemli klinik ve temel öneme sahip araştırmanın devam ettiği kaydedildi.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız...